Valbeveiliging keuren volgens NEN/EN
Waarom moet u uw valbeveiliging laten keuren?
- Veiligheid van uw medewerkers! Zeker bij valbeveiliging.
- Voldoen aan wetgeving (ARBO) en voorkomen van boetes door de arbeidsinspectie.
- Behoud van verzekering.
- Voorkomen aansprakelijkheid door nalatigheid.
Inleiding
Valbeveiliging wordt gekeurd volgens de NEN en EN normen. Er zijn heel veel verschillende soorten valbeveiliging. Bijvoorbeeld afdalingsmateriaal, harnasgordels, schokdempers, hijsmiddelen, borgingspunten etc. Ieder soort valbeveiliging heeft z’n eigen norm waarop deze gekeurd moet worden. De keuring en inspectie van uw valbeveiliging moet jaarlijks plaatsvinden. Volgens de ARBO wetgeving zijn werkgevers verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers. Valbeveiliging dient daarom in ‘goede staat’ onderhouden te worden. Veel bedrijfsmatige verzekeringen eisen in de polisvoorwaarden dat dergelijk materiaal gekeurd is en volgens de normen gebruikt wordt. Mocht er onverhoopt toch een ongeval gebeuren (met of zonder blijvend letsel), dan voldoet u aan uw verzekeringseisen en is ook de juridische afhandeling een stuk minder ingewikkeld.
Hoe vaak moet u uw valbeveiligingsmaterialen laten keuren?
Elk jaar. Op uw valbeveiliging zit een label (soms onder een klittenband weggewerkt) wanneer het arbeidsmiddel uiterlijk weer gekeurd moet zijn. Let op, sommige valbeveiligingsmaterialen mogen uiterlijk een paar jaar gebruikt worden, ondanks de jaarlijkse keuringen. Bijvoorbeeld een valharnas moet ieder jaar gekeurd worden, maar na 8 jaar na productiedatum mag deze niet meer gebruikt worden. Wanneer u nieuwe valbeveiliging koopt, moet u goed letten op de productiedatum en de datum waarop de standaard keuring afloopt.
Hoe gaat een keuring in zijn werk?
De keurmeester komt bij u op locatie de valbeveiliging inspecteren. Indien wenselijk, kunnen er ook afspraken gemaakt worden om de arbeidsmiddelen op te halen en gekeurd terug te leveren. Indien de valbeveiliging goedgekeurd kan worden, plaatst de keurmeester een sticker op het arbeidsmiddel en ontvangt u een digitaal keuringsrapport.
Mocht het voorkomen dat een arbeidsmiddel afgekeurd moet worden, zal de keurmeester met u in gesprek gaan over oplossingen. U ontvangt logischerwijs geen sticker, maar wel een uitgebreid keuringsrapport.
Wij ontzorgen u op het bijhouden en plannen van uw keuringen
Heeft u één of meerdere onderdelen in uw bedrijf die keuring plichtig zijn, dan houden wij in onze database bij wanneer de volgende keuring ingepland moet worden. Twee maanden van tevoren krijgt u een reminder dat de keuring bijna verloopt en dat het tijd is om een inspectieafspraak te maken. We doen een voorstel voor een datum en tijd (zo dicht mogelijk bij de vervaldatum) zodat u alleen nog maar hoeft te bevestigen. U zit nergens aan vast. Komt de voorgestelde tijd niet uit of ziet u af van een keuring, geen probleem. Indien u niet binnen 2 weken bevestigd heeft, vervalt het gereserveerde tijdvak.
Verschillende keuringen
WtV Keuringen keurt verschillende soorten arbeidsmateriaal. Zoals trappen, ladders en rolsteigers, valbeveiliging en speeltoestellen.